Saturday, September 26, 2020

Njerëzit duhet të fajësojnë SHBA për "krimet dhe presionin" kundër Iranit, thotë Rouhani

 Njerëzit duhet të fajësojnë SHBA për "krimet dhe presionin" kundër Iranit, thotë Rouhani


TEHRAN: Duke dënuar Shtetet e Bashkuara, Presidenti i Iranit Hassan Rouhani të Shtunën tha që njerëzit duhet të fajësojnë Uashingtonin për "krimet dhe presionin" me të cilin përballet vendi, pasi valët e sanksioneve të SH.B.A. ndikojnë në ekonominë në luftë.


"Ata parandaluan blerjen e ilaçeve dhe ushqimit duke vendosur sanksione të padrejta, të paligjshme dhe çnjerëzore," tha Rouhani në një fjalim televiziv.


Në maj 2018, Presidenti i SHBA Donald Trump u tërhoq nga një marrëveshje historike që i dha Iranit lehtësim nga sanksionet në këmbim të garancive të verifikuara nga KB se nuk po kërkon armë bërthamore.


Që nga prishja e marrëveshjes, SH.B.A. ka goditur një varg sanksionesh mbi Iranin që kanë dëmtuar ekonominë e saj.


Ndërsa furnizimet humanitare të tilla si ilaçet janë teorikisht të përjashtuara nga sanksionet e SHBA, shumë kompani kanë frikë nga thyerja e rregullave dhe kanë shmangur transaksionet me Teheranin.


"Adresa e saktë për të gjitha krimet dhe presionet kundër popullit të dashur iranian është Uashington DC, Shtëpia e Bardhë," shtoi Rouhani.


Ai shpëtoi kritika të veçanta për Sekretarin e Shtetit të SH.B.A. Mike Pompeo.


Rouhani e quajti atë "një zotëri që paraqitet si Ministër i Punëve të Jashtme por që është (në realitet) Ministri i Krimeve".


Partnerët e Uashingtonit në Këshillin e Sigurimit të KB nuk kanë pranuar të vendosin përsëri sanksionet dhe thonë se veprimet e SHBA janë ligjërisht të pabazuara që kur ajo u largua nga marrëveshja.


Në një letër të datës 23 shtator dhe të bërë publike të shtunën nga KB, ambasadori amerikan Kelly Craft i bëri thirrje sekretarisë që "të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të rivendosur Komitetin e krijuar në bazë të Rezolutës 1737 (2006) dhe Panelin e tij të Ekspertëve" për të monitoruar pajtueshmëria me sanksionet ndërkombëtare.


Teherani dhe Uashingtoni, armiq të gjatë, nuk kanë mbajtur marrëdhënie diplomatike për më shumë se katër dekada.


No comments:

Post a Comment