Saturday, September 26, 2020

'Brilliant' Amy Coney Barrett e nominuar si drejtësi e Gjykatës Supreme të SHBA

 'Brilliant' Amy Coney Barrett e nominuar si drejtësi e Gjykatës Supreme të SHBA


UASHINGTON: Presidenti Donald Trump emëroi Amy Coney Barrett në Gjykatën e Lartë të Shtunën, duke vënë në lëvizje një nxitim nga Republikanët për të çimentuar një shumicë konservatore në gjykatë në prag të zgjedhjeve të tensionuara dhe potencialisht të diskutueshme në SHBA.


Trump qëndroi së bashku me Barrett në një ceremoni të Shtëpisë së Bardhë në Rose Garden për të njoftuar vendimin e tij, duke e quajtur atë "një nga mendjet më të shkëlqyera dhe të talentuara" në botën ligjore.


Pavarësisht kundërshtimit të fortë nga Demokratët, ai parashikoi një konfirmim "shumë të shpejtë" dhe "të drejtpërdrejtë" në Senatin e udhëhequr nga Republikanët, me procesin e përfunduar para zgjedhjeve të 3 nëntorit.


Nëse konfirmohet, Barrett do të plotësojë vendin e drejtësisë së vonë liberale Ruth Bader Ginsburg, me gjasë duke drejtuar gjykatën për të djathtën për vite me radhë, duke zgjeruar avantazhin e krahut aktual konservator ndonjëherë me lëkundje 5-4 në një të mirë 6-3.


Trump më parë ka mbushur dy nga nëntë vendet në gjykatën e lartë.


Me ndikimin e liberalëve që po zbehet, gjykata ka të ngjarë të shohë një përsëritje të disa prej mosmarrëveshjeve më të mëdha gjyqësore në vend, jo vetëm të drejtat e abortit dhe planin e kujdesit shëndetësor tashmë të goditur Obamacare.


Më menjëherë - dhe madje edhe më shpërthyes - një konfirmim i shpejtë i Barrett do të anonte gjykatën ashtu si po rriten frika se trupi mund të duhet të arbitrojë një mosmarrëveshje paszgjedhore në të cilën Trump ose kundërshtari i tij demokrat Joe Biden refuzon të pranojë rezultat.


Trump, i cili është shumë mbrapa në sondazhet, ka thënë vazhdimisht se ai mund të duhet të sfidojë rezultatet, duke pretenduar - pa prova - se Demokratët duan një zgjedhje të "manipuluar". Ai tha këtë javë se konkursi ka të ngjarë të përfundojë në Gjykatën e Lartë.


Biden reagoi menjëherë, duke thënë "Senati nuk duhet të veprojë" derisa votuesit të zgjedhin presidentin e tyre të ardhshëm.


Seancat dëgjimore të Komitetit Gjyqësor të Senatit për të shqyrtuar emërimin e Barrett janë planifikuar të fillojnë në 12 tetor.


- ill Mbush vendin! ´ -

Duke nënvizuar atmosferën shumë të politizuar, Trump u largua menjëherë pas ceremonisë së Rose Garden për një tubim fushate në Pensilvani - një nga disa shtetet në lëvizje që mbajnë ekuilibrin në zgjedhjet e ngushta presidenciale.


Trump shpreson qartë se aftësia e tij për të transformuar Gjykatën e Lartë në një territor të favorshëm për pikëpamjet e krahut të djathtë do të galvanizojë votuesit. "Mbush vendin!" është bërë një këngë standarde në tubimet e tij.


Barrett "do të mbrojë të drejtat dhe liritë tuaja të dhëna nga Zoti", told Trump i tha turmës në Middletown, ku mbështetësit morën me entuziazëm lajmet për emërimin e saj.


"Unë mendoj se ajo është një zgjedhje e shkëlqyeshme," tha pjesëmarrësi i tubimit Dianne Billig, 54. "Më pëlqen që ajo është besnike ndaj kushtetutës."


Demokratët janë të zemëruar, duke pasur parasysh që Trump mund të humbasë zgjedhjet, megjithatë lë ende një gjurmë gjyqësore me potencial për dekadat e fundit. Ata janë veçanërisht të zemëruar, duke pasur parasysh që Barrett, 48, po zëvendëson Ginsburg, një nga ikonat më të mëdha feministe të vendit dhe një aleat i qëndrueshëm i së majtës.


"Duke marrë parasysh faktin që ky i nominuar i Gjykatës së Lartë mund të shërbejë në gjykatë për 30 vjet, nuk është asgjë më pak e egër që ata duan ta miratojnë atë në më pak se 30 ditë," tha senatori Dick Durbin, kamxhiku demokrat, për CNN të Shtunën.


Shtoi Chuck Schumer, demokrat i lartë i Senatit: "Drejtësia Ginsburg duhet të kthehet në varrin e saj në qiell, për të parë që personi që ata zgjodhën duket se synon të zhbëjë të gjitha gjërat që bëri Ginsburg."


Një shumicë e amerikanëve - nga 57 në 38 përqind - kundërshtojnë nxitjen për konfirmim para zgjedhjeve, sipas një sondazhi të Washington Post / ABC.


Por udhëheqësit e shumicës republikane në Senat, i cili ka për detyrë të konfirmojë kandidatët e Gjykatës së Lartë, thanë se ata presin një votë ose para zgjedhjeve ose, më së voni, gjatë seancës pasuese të "rosës së çalë" para inaugurimit të presidentit të ardhshëm në janar .


- Barrett zgjat dorën -

Barrett u emërua për herë të parë në stol në 2017. Një katolike thellësisht konservatore dhe nënë e shtatë fëmijëve, ajo është një kundërshtare e abortit, një çështje thelbësore për shumë republikanë.


Barrett përdori vërejtjet e saj në Shtëpinë e Bardhë për të provuar dhe qetësuar ujërat.


Ajo filloi me një nderim të pasionuar për Ginsburgun, duke thënë, "nëse do të konfirmohem, do të jem i kujdesshëm se kush erdhi para meje".


"Flamuri i Shteteve të Bashkuara ende po valon në gjysmën e stafit në kujtim të Drejtësisë Ruth Bader Ginsburg, për të shënuar fundin e një jete të madhe Amerikane," tha ajo, duke vënë në dukje suksesin pionier të juristit në ligj. "Ajo jo vetëm që theu tavanet e xhamit, por edhe i theu ato."


Barrett gjithashtu dha një shije të asaj që do të jetë prezantimi i saj në Senat, duke përshkruar vlerat e saj konservatore si gjyqtare.


"Një gjyqtar duhet të zbatojë ligjin siç është shkruar. Gjyqtarët nuk janë politikëbërës," tha ajo.


No comments:

Post a Comment