Wednesday, December 18, 2019

Mbajtësit e zyrave publike të përfshira në mashtrim Benami me vlerë dhjetëra miliarda: raport

Mbajtësit e zyrave publike të përfshira në mashtrim Benami me vlerë dhjetëra miliarda: raport

Bordi Federal i të Ardhurave (FBR) të Mërkurën filloi një hetim për një firmë të panjohur të korporatave nën Aktin e Transaksioneve Benami (Ndalimi) 2017 për dyshimin se posedonte 12,000 hektarë (95,603 kanale) tokë dhe shtatë llogari bankare nën pronësinë e benami, raportoi Lajmi.

Sipas Ligjit të Benami, një pronë e benamit është ajo që është në pronësi të një personi (i cili mund të jetë pronar i dukshëm / benamidar) por konsiderata paguhet nga një tjetër (i cili mund të jetë pronar i vërtetë / benami) nga burimet e tij, dhe kjo marrëveshje është në dobi të pronarit të vërtetë.

Në hetimet e nisura nga FBR kundër një firme me seli në Islamabad që dyshohet se është përfshirë në marrëdhënie me të paktën dhjetë politikanë të profilit të lartë dhe mbajtës të zyrave publike, pasuritë me vlerë 15 deri në 20 miliardë Rs janë nën kontroll. Këto pasuri, të mbajtura nga firma, janë shpërndarë në 10 rrethe të ndryshme në të gjithë vendin.

FBR tashmë ka lëshuar një njoftim për shkak të të akuzuarve në këtë rast. Sipas Ligjit të Benami, firma me seli në Islamabad, e cila gjithashtu ka degë ndërkombëtare, nuk mund të transferojë pronën ose përndryshe të përfitojë nga ajo ndërsa hetimet janë duke vazhduar. Sipas ligjit, FBR është e detyruar të paraqesë një referencë në këtë çështje brenda 90 ditësh.

Në raportin e botuar të enjten, The News pretendoi se të akuzuarit në këtë rast dyshohet se përfituan nga një pazar i pranimit të ofruar nga Byroja Kombëtare e Përgjegjësisë në fillim të këtij viti, dhe u zotua të paguante 1.9 miliardë Rs kundër parave të pajitura prej 13 miliardë Rs. Sidoqoftë, ata paguanin vetëm 771 milion Rs.

Bordi i të ardhurave po heton gjithashtu pastrimin e pretenduar të pastrimit të parave në këtë rast, pasi transaksionet e bëra nga shtatë llogaritë bankare të kompanisë u kaluan nëpër Emiratet e Bashkuara Arabe.

Sipas The News, FBR gjeti prova të shmangies së detyrimeve ligjore, shmangies së emergjencave dhe angazhimeve për mashtrim të kreditorëve të bankave dhe evazionit fiskal të miliona rupave në këtë rast.

No comments:

Post a Comment