Wednesday, December 18, 2019

Disponimi i Trump: Whatfarë ndodh më pas?

Disponimi i Trump: Whatfarë ndodh më pas?

WASHINGTON: Prokurorët në Partinë Demokratike duan të thërrasin dëshmitarë. Mbrojtja - Shtëpia e Bardhë - kundërshton idenë si "të qeshur".

Kështu është faza e caktuar për gjyqin e tretë në histori të një presidenti të ulur të SH.B.A.-së, ku pala e të pandehurit Donald Trump merr për të vendosur rregullat dhe disa senatorë që do të jenë juristë tashmë po japin verdiktet e tyre.

Trump pritet të qëndrojë në gjyq në Senën e udhëhequr nga republikanët në fillim të janarit, pasi Dhoma e Përfaqësuesve votoi të mërkurën vonë për ta fajësuar për abuzim të pushtetit dhe pengim të Kongresit.

Nëse dënohet ai do të largohet nga detyra, një përfundim i paparë, por ai që duket si një përfundim shumë i pamundur për atë që është bërë gjithnjë e më shumë një proces partizan, politik, sesa kriminal.

Asnjë gjyq i zakonshëm
Nëse procedurat e përdorura në gjyqet e Senatit 1868 dhe 1999 të Andrew Johnson dhe Bill Klinton përsëriten, prokurorët demokratë ose "menaxherët e dhomave" do të hyjnë në Senat për të lexuar artikujt e fajësimit, ose akuzat.

"Të gjithë personave u është urdhëruar të heshtin, me dhembje në burg," rreshteri i Senatit do të këshillojë. Ky është zyrtari që njofton Shtëpinë e Bardhë me thirrje se presidenti është akuzuar.

Pas kësaj 100 senatorët - 53 republikanë dhe 47 demokratë - do të ulen në gjykim mbi një nga burrat më të fuqishëm në botë.

Për ta hequr atë nga detyra, 67 prej tyre duhet ta konsiderojnë fajtor - shumë pak të ngjarë, duke pasur parasysh forcën numerike të republikanëve.

Numrat e tyre gjithashtu nënkuptojnë se ata vendosin nëse dëshmitarët mund të thirren, dhe cilët, për sa kohë mund të marrin prokurorët për të paraqitur çështjen e tyre dhe sa do të zgjasë gjyqi.

Lexoni gjithashtu: Trump impezoi për shpërdorim të pushtetit në votën historike

Nëse Senati nuk dëshiron ta gjykojë Trump fare, ai thjesht mund ta rrëzojë çështjen, me një shumicë të thjeshtë votash.

Dhe duke pasur parasysh mbajtjen politike të Trump mbi partinë e tij, rregullat mund të diktohen nga vetë Shtëpia e Bardhë.

"Ne do të punojmë gjatë këtij procesi, shpresojmë në një periudhë mjaft të shkurtër kohore, në koordinim të plotë me zyrën e këshilltarëve të Shtëpisë së Bardhë dhe njerëzit që janë duke përfaqësuar presidentin në pusin e Senatit", Drejtuesi i shumicës së dhomës së sipërme Mitch McConnell tha këtë javë.

"Ekziston një shans zero që presidenti të largohet nga detyra," shtoi McConnell.

Linjat e betejës të tërhequra
John Roberts, drejtori kryesor i Gjykatës Supreme, do të betohet për të kryesuar gjykimin.

Ai do të kërkojë nga 100 senatorët që do të ulen në gjykim të betohen.

"Betohem solemnisht që në të gjitha gjërat që i referohen gjykimit të fajësimit të Donald J Trump, tani në pritje, unë do të bëj drejtësi të paanshme sipas Kushtetutës dhe ligjeve: Kështu që më ndihmo Zot", do të premtojnë ata.

Hapi tjetër, procedurat, do të vendoset nga senatorët.

Por tashmë ka shpërthyer një betejë midis McConnell dhe demokratit të lartë Chuck Schumer nëse dëshmitarët do të thirren dhe kërkohen prova.

Këto çështje mund të zgjasin gjyqin nga dy javë që McConnell raportohet të ketë parashikuar në mbi një muaj. Gjyqi i Klinton zgjati pesë javë.

Demokratët shpresojnë që katër republikanë të bashkohen me ta për të formuar një shumicë duke detyruar McConnell të lejojë dëshmitarë.

Kryetarja e dhomës Nancy Pelosi tha pas votimit në çdo rast se ajo nuk do të zgjidhte menaxherët e Dhomës ose të dërgonte artikujt e fajësimit në Senat derisa të sigurohej se rregullat e propozuara për gjykimin janë të drejta.

"Unë nuk jam i paanshëm"
Kjo nënvizon rolin kompleks të senatorëve dhe natyrën thelbësore politike të procesit.

Edhe para se të kalonte impeachment Dhoma, disa republikanë deklaruan se ku qëndronin.

"Artikujt e kundërshtimit të Shtëpisë janë një shaka," i tha Senatorit Josh Hawley Fox News. "E gjithë kjo është një shaka dhe është koha ta heqim presidentin të shfaroset."

Por faktori kryesor është se, ndryshe nga gjyqi i Klintonit kur presidenti demokrat u përball me një Senat të udhëhequr nga republikanët, në gjyqin e Trump, Shtëpia e Bardhë dhe shumica e Senatit janë në linjë.

McConnell përshkroi politikën në terren të martën.

"Unë mendoj se ne do të marrim gati një impeachment plotësisht partizan," tha ai.

"Ky është një proces politik. Nuk ka asgjë gjykuese për këtë. Unë nuk jam aspak i paanshëm për këtë."

No comments:

Post a Comment