Wednesday, December 18, 2019

BJP, fushata e RSS për të ndërhyrë në zgjedhjet në Mbretërinë e Bashkuar dështon mjerisht

BJP, fushata e RSS për të ndërhyrë në zgjedhjet në Mbretërinë e Bashkuar dështon mjerisht

LONDONR: Përpjekjet e qeverisë indiane për të ndërhyrë në rezultatin e zgjedhjeve të përgjithshme në Mbretërinë e Bashkuar përmes grupeve të lidhur me Partinë qeverisëse Bharatiya Janata (BJP) dhe Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) ishin të pasuksesshme pasi secili kandidat i Punës i drejtuar nga bashkëpunëtorët e grupeve Hindutva fitoi vend.

Organizatat me përparësi të BJP dhe RSS Britanike Vështja e Votave Britanike dhe Indiane (BHIVM), Miqtë e Konservatorëve të Indisë (CFI) dhe Miqtë e Jashtëm të BJP (OFBJP) kishin njoftuar për të synuar 70 kandidatë të Punës për zgjedhjet e 12 dhjetorit. Pas shpalljes së rezultateve të zgjedhjeve, grupet njoftuan se fushatat e tyre në linja komunale kundër kandidatëve të Punës ndikuan në rezultatin. Sidoqoftë, hulumtimi i plotë tregon se pretendimi nga grupet Hindutva është i pabazuar dhe fiktive.

Në fakt, fushatat me vaj të mirë nga këto grupe nuk arritën të bënin ndonjë ndikim dhe votuesit indiane dhe hindu treguan pak ose aspak interes për fushatën komunale dhe sektare të inkurajuar nga qeveria indiane.

Këto grupe pretenduan se ishin zemëruar nga mbështetja e Laborit dhe e Jeremy Corbyn për të drejtën e vetëvendosjes për njerëzit e shtypur të Kashmir. Grupet inicuan fushatën pasi partia Laburiste miratoi një rezolutë në konferencën vjetore, përpara zgjedhjeve, duke dënuar revokimin e nenit 275 nga regjimi Narendra Modi.

Grupet Hindutva synuan dy deputetë të Sikanëve Britanikë për mbështetjen e tyre për Khalistan dhe të drejtën e vetëvendosjes, gjashtë deputetë të Punës me shumicë votuese të rëndësishme indiane dhe hindu në këto elektorale dhe dhjetëra elektorale të tjera.

Kryetari i Federatës Sikh (UK) Bhai Amrik Singh duke komentuar kërcënimin e OFBJP për të mposhtur deputetët e Punës dhe Tempujt Hindu tha: "Përpara zgjedhjes së përgjithshme, BJP emëroi vetëm gjashtë deputetë ose zona elektorale ku thanë se do të kryenin kërcënimin. Këtu përfshiheshin dy deputetët e Sihit - Tanmanjeet Singh Dhesi dhe Preet Kaur Gill, ku ata mbështetën kandidatët konservatorë. Në të dyja rastet, taktikat e tyre përçarëse dështuan dhe vota Konservatore ra pasi fituan me shumicë të madhe përkatësisht 13.640 dhe 5,614 ”.

Ai tha për Geo News se katër kandidatët e tjerë të Punës për të cilët thanë se do të mposhtnin ishin Seema Malhotra, Valerie Vaz, Lisa Nandy dhe Claudia Webb por të gjithë fituan me shumicë të rehatshme përkundër votës së Punës që binte në rang kombëtar për shkak të qëndrimit të saj për Brexit dhe shumë që nuk kishin besim në udhëheqësin e Punës.

"Strategjia e tyre, Tempujt BJP dhe Hindu provuan të ishin një katastrofë lehtësuese pasi u zgjodhën të gjashtë kandidatët e Punës," shtoi Singh.

Në Leicester East, Claudia Webbe fitoi me 6.018 në vendin e lënë nga Keith Vaz për një skandal seksi. Webbe tha që ajo ishte e kënaqur që u zgjodh, por tha që ajo ishte përballur me një fushatë përçarëse bazuar në dezinformata të lidhura me Kashmirin e okupuar.

Në Wigan, Lisa Nandy mbrojti me sukses kontrollin e Labour të zonës elektorale me një fitore të rehatshme në votime. Ajo fitoi me afro 7,000 vota.

Në Walsall South, Valerie Vaz i Labour fitoi me shumicën prej 3,456, i ndjekur nga kandidati Konservator Gurjit Kaur Bains i cili siguroi 17.416.

Në Feltham dhe Heston, Seema Malhotra e Labour fitoi me një diferencë prej afro 7,000 votash.

Deputetja e parë e Sikh-ut dhe kandidatja e Punës Preet Kaur Gill siguroi fitoren me më shumë se 6000 vota, duke shmangur sfidën Tory të Alex Yip i cili mori me 15,603 vota.

Tanmanjeet Singh Dhesi i deputetit të deputetit të Sihit, të veshur për herë të parë me turbull në Britani, u shënjestrua me dashje nga aktivistët BJP dhe RSS në Slough, por ai mundi kandidatin Tory Kanwal Toor Gill me 13.640 vota.

Komentatori politik Sunny Hundal tha se fushata pro-BJP për të ndikuar në rezultatin e rezultateve të zgjedhjeve ishte shumë e kufizuar dhe "kryesisht rezononte me indianët britanikë të brezit të vjetër, sesa gjeneratën e re".

Hundal tha që njerëzit mund të ndikohen nga dezinformata dhe propaganda - si kudo. Por ky ndikim ishte i kufizuar dhe kryesisht rezononte me brezit të vjetër indianë britanikë, sesa gjeneratën e re.

"Sigurisht që nuk kishte mjaft ndikim për të ndryshuar vendet. Shumë ishin më të shqetësuar për Brexit dhe NHS sesa Kashmir, "tha ai.

Presidenti i OFBJP Kuldeep Singh Shekhawat tha se "asnjë Hindu i vetëm nuk do të votojë për Tanmanjeet Singh Dhesi këtë herë sepse votuesit hindu mendojnë se ai po punonte ngushtë me komunitetin pakistanez". Megjithatë, provat tregojnë se asnjë vëmendje nuk i është kushtuar propagandës mashtruese të drejtuar në pragjet e derave nga mbështetësit e BJP dhe RSS.

Një vështrim në të dhënat nga regjistrimi i vitit 2011 tregon se kishte 30 zona elektorale në të cilat aziatikët përbënin mbi 25 përqind të popullsisë. Nga këto, pjesa më e madhe prej 14 vendesh ishte në zonën e Londrës; gjashtë elektorale në West Midlands; katër në zonën e Birmingham; dhe zonat elektorale në dhe rreth Manchester, Leicester; Bradford, Luton dhe Slough përbënin pjesën tjetër.

No comments:

Post a Comment