Wednesday, December 18, 2019

Ajo qenush në dritare mund t'ju bëjë të sëmurë, paralajmëron agjensia shëndetësore e Sh.B.A.

Ajo qenush në dritare mund t'ju bëjë të sëmurë, paralajmëron agjensia shëndetësore e Sh.B.A.

NEW YORK: Kujdes nga qentë, veçanërisht këlyshët e lezetshëm në dritaret e dyqaneve të kafshëve shtëpiake, paralajmërojnë zyrtarët e Shëndetit të SHBA.

Një baktere rezistente ndaj antibiotikëve të zakonshëm ka sëmurë 30 persona këtë vit, duke dërguar katër prej tyre në spitale, dhe këlyshët janë fajtori i mundshëm, sipas një këshillimi të lëshuar të martën vonë nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Lakra, e njohur si Campylobacter jejuni, është e lidhur ngushtë me një shpërthim të vitit 2016 për të cilin zyrtarët shëndetësorë thanë se ka të ngjarë të shkaktohet nga kontakti me këlyshët e shitura në dyqanet Petland, një zinxhir mbarëkombëtar i dyqaneve të përkëdhelur të përkëdhelur.

Kjo shpërthim sëmurë 113 persona në 17 shtete midis janarit 2016 dhe janar 2018, me 23 prej tyre që kërkojnë shtrimin në spital, tha CDC.

Në shpërthimin e tanishëm, CDC tha se intervistoi 24 prej personave të prekur nga sëmundja, 21 prej të cilëve raportuan kontakt me një qenush, përfshirë 15 të cilët kishin kontakte me këlyshë nga një dyqan manar.

Dymbëdhjetë nga njerëzit e infektuar ishin të lidhur me Petland, përfshirë pesë punonjës të zinxhirit të dyqaneve, tha CDC.

Chillicothe, Petland me bazë në Ohio tha në një deklaratë se ka zbatuar një mori hapash parandalues ​​të rekomanduar nga zyrtarët e shëndetit publik që nga shpërthimi i vitit 2016.

Në të dy shpërthimet, tha ndërmarrja, tendosja e baktereve nuk origjinonte në ndonjë dyqan specifik Petland.

"Për perspektivë, më shumë se 12 milion vizitorë vizitojnë dyqanet tona çdo vit dhe gjatë kësaj periudhe kohore specifike, Petland vlerëson më shumë se 2.4 milion socializime të klientëve të qenve Petland," tha ajo për shpërthimin e tanishëm.

Infeksionet e kampilobakterit në përgjithësi shkaktojnë diarre, ethe dhe ngërçe në stomak dy deri në pesë ditë pas ekspozimit, tha CDC. Zakonisht zgjat rreth një javë dhe shumica e njerëzve shërohen pa trajtim me antibiotikë, tha ai.

CDC tha që sëmundja është zbuluar në 13 shtete, duke përfshirë Utah, Wyoming, Minnesota dhe Maryland, ku Petland tha se nuk ka dyqane.

Pronarët u këshilluan që gjithmonë të lanin duart pasi të prekin qenët e tyre ose të pastrohen pas tyre, t'i kontrollojnë kafshët shtëpiake rregullisht nga veterinerët dhe "mos lejoni që qentë të lëpijnë gojën dhe fytyrën".

No comments:

Post a Comment